Életforma

Viselkedés és magatartás – Ismerje meg a személyiség modellt!

viselkedés és magatartás

Szeretne önmagáról többet megtudni? Törekszik a lelki egyensúly megteremtésére? Gyűjtsön ismereteket a viselkedés és magatartás mintákról, hogy boldogabb legyen a saját, és mások élete is!

Az ember viselkedésének és magatartásának kialakulása már gyermekkorban elkezdődik. Az önállósodásra, és a világot megismerni törekvő kisgyermek feltétel nélkül elfogadja a szüleit, akik példaként szolgálnak számára. Ebben az időszakban fontos az utánzás a tanulásban, mivel így könnyen el tudja sajátítani a különböző képességeket. Abban az esetben, ha a gyermek kiegyensúlyozott családi környezetben nő fel, és nem érik szélsőséges hatások, akkor általában nem alakul ki viselkedés és magatartás zavar. A felnőttkori élet során minden ember sok feladatot lát el, rengeteg hatás éri, és előfordulhatnak stresszes időszakok is. A személyiségfejlődés során érdemes ismereteket gyűjteni a viselkedés és magatartásról, ami segít a boldog, egészséges élet kialakításában. Optimális esetben az egyén törekszik saját magát minél jobban megismerni, és tisztában lenni a különféle személyiség modellekkel is. Alapvető fontosságú a problémák, konfliktusok kezelésének megtanulása, és a döntési képesség kialakítása. Napjainkban rengeteg szakirodalom áll rendelkezésre, és tanácsadók, szakemberek segítenek abban, hogy az önismeret minél teljesebb lehessen. Érdemes a különböző típusú személyiség jellemzőket megismerni, mivel így könnyebben kezelhetők a felmerülő gondok. Célszerű egy olyan segítővel felvenni a kapcsolatot, aki ezzel a témával foglalkozik, bőséges ismeretekkel rendelkezik a viselkedés és magatartásról. Könnyebben kiteljesítheti az életét, és megvalósíthatja a céljait ezeknek az információknak a birtokában. Nyugodtabban élhet, és segíthet a családjában, a környezetében élő viselkedés és magatartás zavarral küzdő embereknek is.

Szabó Margit személyiség modellje alapján sokat megtudhat a viselkedés és magatartásról! Ha szeretne pontos képet kapni arról, hogy az érzelmi folyamatok, a lelkiállapot, a viselkedés és magatartás milyen módon hatnak egymásra, ismerkedjen meg a személyiség modell 2. dimenziójával! Látogasson el a www.szmszm.hu weboldalra, és bármilyen kérdése merül fel, küldjön üzenetet a szabomargit4@gmail.com e-mail címre!