Pszichológiai állapotfelmérés különböző élethelyzetekben

2024 ápr 11. | Életforma

Bár hajlamosak vagyunk alábecsülni problémáink súlyosságát, fontos tudatosítanunk magunkban, hogy életünk során mindannyian szembesülünk olyan élethelyzetekkel, amelyek próbára teszik mentális erőnket. Ám ha megtanuljuk felismerni ezeket a szituációkat, az sokat segíthet abban, hogy megőrizzük a testi-lelki egyensúlyt és teljesebb életet éljünk. Nézzük meg tehát a rizikófaktorokat!

Stressz és nyomás

A modern élet tele van stresszforrásokkal, a munkahelyi elvárások, a családi kötelezettségek, a pénzügyi nehézségek mind hozzájárulnak a stresszszint emelkedéséhez. Ám az, hogy már-már természetesnek tekintjük ezt az állapotot, nem jelenti azt, hogy nincs következménye. A krónikus stressz súlyos mentális problémákhoz, például szorongáshoz, depresszióhoz vezethet, fizikailag is kimeríthet és rontja a teljesítőképességet.

Feszített élettempó

A mai világban csöppet sem meglepő, ha túlterheltnek érezzük magunkat, a munka, a családi és a társasági élet egyensúlyának megteremtése komoly kihívást jelenthet. A folyamatos rohanásban hajlamosak vagyunk elhanyagolni a pihenést és a feltöltődést, ami mentális kimerültséghez vezethet. Fontos, hogy megtanuljunk lassítani, tudatosan élvezzük a pillanatot és időt szánjunk a kikapcsolódásra, de mégis hogyan?

Nehéz életesemények

Az élet nagy fordulópontjai megterhelőek lehetnek a psziché számára, még akkor is, ha alapvetően pozitív dolgokról van szó. A gyász vagy a válás egyértelműen olyan életesemény, amivel nehéz megbirkózni, de a gyerekvállalás vagy épp a munkahelyváltás is járhat stresszel, szorongással. Ezekben a helyzetekben támaszt nyújthat a család vagy a közeli barátok, mégis könnyen bekerülhetünk egy negatív buborékba.

És honnan tudhatjuk, hogy segítségre van szükségünk? A kulcs a pszichológiai állapotfelmérés lehet, ami képet ad az aktuális mentális állapotunkról, támogatva ezzel a megelőzést, illetve szükség szerint az időben elkezdett, személyre szabott kezelést. Ez tehát a mentális egészség megőrzésének egyik legfontosabb mozzanata, és végső soron a jobb életminőség alappillére.

Ha Ön is úgy érzi, hogy szeretne tenni egy lépést mindezekért, keresse bizalommal Thiery Henriette klinikai szakpszichológust pszichés állapotfelmérésért! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!