Önérvényesítés mesterfokon: az asszertivitás fejlesztése

2024 febr 16. | Életforma

A hivatalos megfogalmazás szerint az asszertivitás olyan kommunikációs készség, amely segít abban, hogy saját érzéseinket, véleményünket és igényünket úgy fejezzük ki, hogy közben tiszteletben tartjuk ugyanezeket a beszélgetőpartnerünkben. Látszólag egyszerű, a gyakorlatban azonban csöppet sem az, viszont szerencsére tanulható és fejleszthető!

Képzeljük el, hogy nem bocsátkozunk minduntalan magyarázkodásba és bocsánatkérésbe, nem hibáztatunk vagy bántunk meg másokat, egyszerűen csak kifejezzük saját álláspontunkat. Az asszertivitás, azaz önérvényesítés az élet minden területén hasznunkra válik, segít, hogy jobban megértsük önmagunkat és másokat. Milyen előnyei vannak az asszertív viselkedésnek hosszú távon?

Javulnak a privát és professzionális kapcsolataink, hiszen képessé válunk kompromisszumokban gondolkodni. Mivel tisztábban látjuk, hogy megvannak a saját értékeink és megtanulunk kiállni magunkért, megnő az önbizalmunk. Végül pedig kiegyensúlyozottá válnak a mindennapjaink, egyszerűen azért, mert többé nem mondunk igent olyasmire, amit valójában nem szeretnénk.

Az asszertivitás azonban nem csodafegyver, csupán egy készség, és mint ilyen, fejleszthető. A kérdés csak az, hogy hogyan?

  • Meg kell tanulnunk felismerni és elfogadni a saját érzéseinket, gondolatainkat, igényeinket, ehhez használhatunk én-üzeneteket, például „nekem fontos, hogy…”.
  • A mondanivalónkat őszintén és egyenesen kell kifejeznünk, azaz kerülünk kell a támadó, védekező, passzív-agresszív vagy manipulatív nyelvezetet.
  • El kell felejtenünk az ítélkezést és kritizálást, meg kell tanulnunk meghallgatni és megérteni mások érzéseit, gondolatait és igényeit, és nyitottnak kell lennünk a visszajelzésre.
  • Mindkét fél számára elfogadható megoldásokat kell keresnünk, nem szabad nyertes-vesztes felekként gondolnunk magunkra és beszélgetőpartnerünkre.

Fokról-fokra haladva könnyebb beépíteni az új készséget, ezért elsőként érdemes kevésbé „kockázatos” helyzetekben alkalmaznunk mindezeket, például egy étteremben, ha ki akarjuk fejezni elégedetlenségünket. Mindazonáltal az asszertivitás elsajátítása nem könnyű feladat, ha nem boldogulunk egyedül, érdemes egy kis szakmai támogatást kérni.

Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, hogy kiegyensúlyozottabb életet teremtsen magának, keresse bizalommal Thiery Henriette klinikai szakpszichológust! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!