Életforma

Evészavar kezelése: kérje bátran szakember segítségét!

Evészavar kezelése: kérje bátran szakember segítségét!

A különböző evészavarok, mint az anorexia, bulimia vagy a túlevés igencsak súlyos gondokat okozhatnak lelki és fizikai szempontból egyaránt. A párkapcsolati problémáktól kezdve a különböző családi konfliktusokig több minden is kiválthatja az étkezésekkel kapcsolatos problémákat. Mostanában sajnos a média is hibáztatható az evészavarok kialakulása miatt, ugyanis gyakran idealizálják a kórosan sovány testalkatú embereket. Nagyon sokan szégyellik, ha valamelyik típusú evészavarban érintettek, mások pedig erőteljesen tagadják ezt. Pedig rendkívül fontos, hogy a betegek szembenézzenek a tényekkel, és ne hanyagolják el az evészavar kezelését, mert ha így tesznek, a mentális problémákon kívül komoly egészségügyi szövődményekkel is számolhatnak. Anorexia esetében egyebek közt székrekedés, nőgyógyászati problémák, pajzsmirigybetegségek is előfordulhatnak. A bulimia pedig polipot, hangszalagvérzést is okozhat.

Ha a beteg már felismeri, hogy segítségre van szüksége az evészavar kezeléséhez, az tulajdonképpen fél gyógyulásnak számít. A gyógyításnak több alternatívája is létezik, melyek közül a kognitív viselkedésterápiát szokták javasolni. Az evészavarok kezeléséhez a szakemberek gyakran ajánlják az étkezési napló vezetését is, amelyben a betegek feljegyezhetik, hogy mikor, miből mennyit ettek, és milyen érzések kerítették őket ekkor hatalmukba. Ezáltal a szakemberek és az érintettek is tiszta képet kaphatnak, ami további segítséget nyújthat az evészavarok kezeléséhez. A hipnózis, a csoport- és családterápia ugyancsak hasznos lehet a gondok leküzdésében.

Amennyiben Ön is érintett, és szeretne megfelelő segítséget kapni az evészavar kezeléséhez, keresse fel bátran Thiery Henriette klinikai szakpszichológust! Merjen segítséget kérni, mentális és fizikai egészségének érdekében! A www.thieryhenriette.hu oldalon bővebb információkat is találhat a különféle szolgáltatásokról. Ha időpontot kérne, írjon e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre vagy keresse telefonon a +36-70-432-5790-es számot!