Útmutatás

Betonozás a hidegben

vasbeton

A hidegben történő betonozás igencsak kockázatos, hiszen ha megfagy az anyag, nem képes megszilárdulni, ebben a formában pedig teljesen használhatatlanná válik a beton. Az őszi és téli időszakban kellő körültekintéssel, bizonyos adalékszerek használatával és tényezők figyelembevételével probléma nélkül kivitelezhetők a munkálatok. Például vasbeton szerkezeteknél ajánlott olyan légbuborékképző és fagyásgátló szerek használata, amik nem kötéskésleltetők és kloridmentesek, ennek köszönhetően nem érhetik kellemetlen meglepetések a szakembereket a munkálatok során.

A hidegben történő betonozás során nem szabad hagyni, hogy az alapanyagok kihűljenek. Ha nincs lehetőség arra, hogy a területen dolgozók gondoskodjanak a megfelelő védelemről, ez esetben melegített víz vagy adalékanyag felhasználásával szükséges a friss beton hőmérsékletét növelni. A betonkeverék szállítóeszközöknél is foglalkozni kell a hőszigeteléssel. Sok esetben az erős, fagyos szél is nehezítheti a megkötés folyamatát, így az építményt a léghuzattal szemben is védeni kell. Őszi vagy téli betonozás során nem szabad megfeledkezni a bedolgozott friss anyag melegítéséről sem. Ehhez többféle eszköz is rendelkezésre áll manapság, egyes helyeken például infra lámpákkal oldják meg ezt, máshol pedig gőzölik az adott területet. Betonozáskor kiemelt figyelmet kell fordítani a késlekedésmentes kivitelezésre, ezért a megfelelő gép és emberi munkaerő elengedhetetlen ebben az időszakban. Fagyott talajon vagy szerkezeti részeken semmiképp sem szabad belekezdeni a munkálatokba!

Ha betonacélra, betonvasra, esetleg armatúrára lenne szüksége a munkálatokhoz, forduljon bizalommal a Betonacél Szerelő Kft.-hez! Cégünk rugalmas, ügyfélközpontú szolgáltatás keretein belül biztosítja a minőségi termékeket. Bővebb információkat a vállalkozásunkról, tevékenységünkről honlapunkon találhat, amit a www.betonacelszerelo.hu címen ér el. Amennyiben kérdései lennének vagy ajánlatot kérne, keressen minket telefonon a +36-30-391-8914-es számon vagy írjon üzenetet a zita.ujhelyi@betonacelszerelo.hu e-mail címünkre!