A fajélesztők használatáról röviden

2020 okt 29. | Útmutatás

A borkészítés szinte művészet. Aki valaha próbálta már, tudja, hogy mennyi munka van a minőségi, finom bor elkészítésében. Szükség van hozzá szakértelemre, tapasztalatra, jó termésre és nem utolsó sorban profi eszközökre és kiegészítőkre. Az erjedéshez érdemes például fajélesztőt használni, amivel sokat tehetünk a tökéletesebb végeredményért. Nézzük ezt egy kicsit bővebben, vagyis, hogy pontosan miért is szükséges a fajélesztő, és hogyan érdemes alkalmazni!

Afelől senkinek sincs kétsége, hogy a szőlő erjedéshez élesztőgombákra van szükség. Ezek tulajdonképpen mindenhol megtalálhatóak, jelen vannak a növényeken, még magán a szőlőn is, ám a fajélesztők kevesebb típusú, speciális élesztőgombákat tartalmaznak. Fajélesztők használata nélkül is megindulna ugyan a szőlő erjedése, ám ebben az esetben nem tudnánk befolyásolni, hogy pontosan milyen gombák dolgoznak benne: az erjedés csak nagy szerencsével lenne tökéletes, így egyáltalán nem biztos, hogy végeredményképp egy harmonikus, a szőlő fajtájára jellemző ízvilágú bort kapnánk. A fajélesztő ugyanis fontos szerepet játszik nem csak az erjedésben, vagyis a cukor alkohollá alakításában, hanem az ízek, zamatok kialakításában is. A fajélesztő leggyakrabban az úgynevezett Saccharomyces cerevisiae nevű élesztőgomba. Fontos, hogy a fajélesztők általában tápanyagigényesek, ezért a folyamatot érdemes rendszeresen ellenőrizni, és szükség esetén tápsózni.

fajélesztő alkalmazása nagyon egyszerű: meleg vízzel és egy kisebb adag musttal el kell keverni, majd  hozzáadni a musthoz. Arra kell figyelni, hogy a kettő között ne legyen túl nagy a hőmérséklet-különbség, illetve, hogy se a túl hideg, se a túl meleg környezet nem tesz jót az élesztőgombáknak.

Amennyiben minőségi fajélesztőt szeretne beszerezni, illetve további információra van szüksége, látogasson el a www.bi-bor.hu honlapra! Ha kérdése merült fel a témában, forduljon bizalommal munkatársainkhoz a (+36) 30/663-7382-es telefonszámon vagy írjon nekünk az info@bi-bor.hu e-mail címre!