Útmutatás

A cserépkályha használata: tippek és trükkök a hosszú élettartamért

cserépkályha használata

cserépkályha használata legalább akkora odafigyelést igényel, mint magának a berendezésnek a megtervezése és kiválasztása. Nézzük meg, mire érdemes ügyelni ahhoz, hogy a cserépkályha hosszú időn át gondtalanul működjön!

Az első és egyben az egyik legfontosabb, amire figyelni kell a cserépkályha használatát illetően, az az, ami életre kelti a meleget, vagyis a tűzifa. Ár-érték arányban az akác a legjobb választás, melyet rönkökre darabolva egy évig, majd hasogatva további egy évig ajánlott szárítani. A cserépkályha használata azonban nem merül ki a tűzifával kapcsolatos teendőkben, van néhány alapvető tudnivaló, amiről érdemes tájékozódni.

A cserépkályha használata megköveteli a maximális biztonságot, ezért a fűtési szezon kezdete előtt mindig tanácsos szakember segítségét kérni a kémény ellenőrzéséhez. Az első begyújtásra minden évben érdemes egy kicsit több figyelmet fordítani, ilyenkor a kulcs a fokozatosság. A legjobb megoldás, ha újságpapírba tekerünk egy kevés gyújtóst, amire 2-3 kg tűzifát rakunk, és nem nyúlunk hozzá, míg a kályha be nem melegedik. Ahhoz, hogy a cserépkályha később teljesen átforrósodjon, legalább két tekercs újságpapírba göngyölt gyújtósra van szükség, amire néhány vastagabb ágnak kell kerülnie, a tetejére pedig 4-5 kg tűzifát kell helyezni. Ekkor még több levegőre van szüksége a tűznek, ezért nem elég a huzatszabályozót beállítani, a kályhaajtót kell résnyire nyitva hagyni. Ha a tűz helyén csak izzó parázs marad, be lehet csukni a kályhaajtót, és innentől kezdve a cserépkályha 12-24 órán át tartani fogja a meleget. Fontos tudni, hogy a túlzott fűtés nem kíméli a berendezést és végső soron a pénztárcát sem, hiszen gyorsabban fogy a tűzifa. A cserépkályha használata csak a leírtak szerint lesz hatékony és gazdaságos, és így lehet gondoskodni a berendezés hosszú élettartamáról, ezért érdemes betartani ezeket az aranyszabályokat.

Amennyiben szép és időtálló cserépkályhára vágyik, forduljon bizalommal a Kályhacsempe Manufaktúra Kft. csapatához! A berendezés a kályhacsempéktől válik igazán látványossá, amiket nálunk beszerezhet, de szívesen adunk tanácsokat a cserépkályha használatával, karbantartásával kapcsolatban is. Cégünk termékkínálatáról és szolgáltatásairól bővebben tájékozódhat a www.kalyhacsempemanufaktura.hu weboldalon, a témában felmerülő kérdéseit pedig tegye fel bátran a +36-92-510-235-ös telefonszámon vagy az info@kalyhacsempemanufaktura.hu e-mail címen!