A bort kóstolva ritkán gondol valaki arra a mikroszkopikus csodára, ami az élmény hátterében áll: a borászati élesztőre. Messze túlmutat az egyszerű erjesztőanyagon, stratégiai döntés a választása, mivel alapjaiban határozhatja meg a bor stílusát, komplexitását, piaci sikerét.
Korábban még spontán módon zajlott a bor erjesztése, amit természetesen előforduló vadélesztők tettek lehetővé. Gyakran előfordult a nehezen kontrollálható erjedés, ami mellékízekkel járt. Ma már a legtöbb borász ellenőrzött erjesztést alkalmaz, főként speciálisan tenyésztett Saccharomyces cerevisiae törzsekkel.
Mit nyerhet a Saccharomyces cerevisiae felhasználásával?
– Könnyen sor kerülhet a mustban található cukrok alkohollá és szén-dioxiddá alakítására.
– Stabil, kiszámítható erjedés biztosítható.
– Magas alkoholtoleranciára és hatékony cukorhasznosításra számíthat. Ez az élesztőfaj ugyanis ellenálló a magas alkoholtartalommal szemben, ezáltal képes teljesen kierjeszteni a mustban lévő cukrot a magas cukortartalmú szőlő esetén is. Emellett hatékonyan átalakítja a cukrot alkohollá, így optimalizálható a hozam.
– Befolyásolható az aroma- és ízprofil. Különböző aromakomponensek termelődnek az erjedés során.
– Jelentős mértékben hozzájárul a bor kiegyensúlyozott savszerkezetének és textúrájának kialakításához. Ennek köszönhetően harmonikusabb és élvezetesebb a végeredmény.
– Minimalizálhatóak a hibák és maximalizálható a hozam.
A Saccharomyces cerevisiae tehát nem csupán egy erjesztőanyag, kulcsfontosságú eszköz a borász kezében. A bor ízének, aromájának és szerkezetének finomhangolásában egyaránt szerepet játszik.
A borászati élesztő valóban a borszőlő rejtett mestere, amely nélkül a bor varázsa elképzelhetetlen lenne. Válasszon tudatosan, fordítson nagy figyelmet a borászati élesztőre, hiszen sok múlik ezen! Sokkal több, mint egy egyszerű alkotóelem, a borászati innováció élvonalában áll. Alkosson egyre komplexebb, fenntarthatóbb, egyedibb borokat!
Intézze a beszerzést gördülékenyen, kényelmesen, megbízható kézből a Anilin Zrt.-nél! Informálódjon a www.anilin.hu weboldalon, és hívja bizalommal a 06-1-2153058-as telefonszámot, vagy írjon az anilin@anilin.hu e-mail címre!